Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi - Çocuk Üniversitesi

2019 KIŞ OKULU

2019 Kış Okulu programının amacı okul öncesi, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarımızı üniversite iklimiyle buluşturarak onların erken yaşlarda bilim dünyası ile tanışmalarını ve akademik bir çevrede kendilerinin bilim, kültür, sanat, spor gibi alanlarda uygulamalı eğitim almalarını sağlamaktır.

KMÜ Çocuk Üniversitesi Kış Okulu programı kapsamında bir hafta boyunca STEM ve Robotik Uygulamaları, Akıl ve Zekâ Oyunları, Model Uçak Atölyesi, Sanat Atölyesi, Kurabiye Atölyesi, Drama Atölyesi ve Ritim Kursunun yanı sıra çeşitli bilimsel, kültürel ve sportif etkinlikler gerçekleştirildi.

STEM ve Robotik Uygulamaları

Yurtdışında popüler olan ve adını İngilizce kökenli kelimelerin baş harflerinden alan STEM adındaki eğitim programları da ülkemizde yaygınlaşmaya başlamıştır.STEM, belirttiğimiz gibi İngilizce kökenli kelimeler olan Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerini baş harfleridir ve bu alanlarda eğitim programlarına sahiptir. Bu eğitim programları sayesinde çocuklar, analitik düşünme yeteneklerini geliştirirken bu alanlara da daha çok ilgi duymaya başlamaktadırlar.

 

Akıl ve Zekâ Oyunları

Akıl ve zekanın soyut ve somut nesneler arasındaki ilişkileri kavrayabilme, analiz edebilme sözel ifade edebilme, stratejik olarak yaklaşabilme, zaman ve el becerilerini yönetebilme vb. bir çok alanda zihnin gelişmesini sağlayan , zekayı harekete geçiren oyunlardır. Zeka oyunları, genellikle matematik işlemleri üzerinde çocuklarınızın daha hızlı işlem yapabilme olanakları sağlıyor. 

Model Uçak Atölyesi 

 Etkinlik katılımcılarda, el becerisini, koordinasyonu ve merak duygularını takım çalışması ile birleştirerek uçan uçaklar yapmalarını hedeflemektir. Balsa vb. ağaç çıtaları kullanarak, lastik motorlu uçak yapıp el becerilerini geliştirmek, temel uçuş bilgisi kazandırmak, proje tabanlı çalışma disiplinini kazandırabilmek, üst düzey eğitimlere temel oluşturabilme ve katılımcılara (öğrenci) mesleki öngörü kazandırmak etkinliğin amaçları arasında yer almaktadır.

Sanat Atölyesi

Çocukların hayal gücünü, el becerisini, özgüvenini, renk kavramını geliştirir. Ssyal aktivitede birliktelik sağlayarak arkadaşlarıyla daha verimli ilişki kurmasına yardımcı olur. Ayrıca heykel çamuruyla çalışmak çocuk bedenlerde biriken elektriği akıtmak ve küçük kas gelişimini desteklemek adına çok yararlıdır. Tüm çocuklar bu etkinlik boyunca sohbet eşliğinde özgürce yaratmanın keyfini yaşamaktadırlar.

Kurabiye Atölyesi

Mutfakta hijyen, güvenlik, sofra düzeni ve mutfak ekipmanları konusunda bilgi edinen çocuklar, kurabiye atölyesinde en sevdikleri kurabiyeleri kendi elleriyle hazırladılar. Eğitimde çocuklar için kimi zaman tehlike arz eden, kendilerini yaralayabilecek mutfak eşyalarının kullanımı hakkında bilgi sahibi oldular. Böylece çocuklar bir taraftan leziz kurabiyeleri hazırlarken, diğer yandan ev kazaları konusunda da bilinçlendiler.

Drama Atölyesi

Oyun ve sanat, bir çocuğun eğitimi, gelişimi ve kendini keşfetmesi için en iyi yöntemdir. “Drama” oyun ve doğaçlamalara dayanarak çocuğun sosyal  iletişimini  güçlendirirken, özgüvenine, uyum sağlamasına ve kendini ifade edebilmesine katkılar sağlar. Çocukların yaratıcılığını geliştirir.  Kişiliğini güçlendirir ve açık bir kimlik kazandırır.

Ritim Kursu

Popüler kültürün getirdiği müziklerin alt yapılarının neredeyse tamamında perküsyon tercih edilmektedir. Bu tür müzikler çeşitli grupları ve kişileri bir araya getirmektedir. Bu yüzden perküsyon çalmanız sayesinde farklı kriterlerdeki kişilerle tanışabilir ve sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.Aktif olarak hem el hem de ayak kombinasyonları kullanıldığı için sağ ve sol lob daha etkili kullanılmaya başlamış ve bu sayede yaratıcı ve mantıksal zekada ilerlemeler gözlemlenebilmiştir.

Sportif Etkinlikler

Spor hem bedenimiz için hem ruhumuz için hem de daha genç ve zinde bir görüntü elde etmek için çok faydalı bir faaliyettir. Yaşam kalitemizi yükseltmek, başarı ve özgüven duygularımızı geliştirmek daha mutlu daha az stresi hissetmenize yardımcı olan spor, sosyal yönden de birtakım faydalar sunmaktadır. Özellikle düzenli spor yapmak doğal yollardan gelişmiş olan stresi ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.